Heb je een havo- of vwo-advies, dan kan het Norbertuscollege jouw school worden! We hebben twee soorten brugklassen: een voor de havo/vwo’ers en een voor de vwoplussers. Welke klas bij jou past, wordt voor havo/vwo bepaald door het advies van de basisschool en voor vwoplus door het basisschooladvies en enigszins jouw eigen keuze. Hoe dat nou precies zit, lees je hieronder.

Havo/vwo-brugklas

In deze klas zitten de kinderen die van de basisschool een havo- of een vwo-advies hebben gekregen. Of je havo OF vwo gaat doen, weten we dan nog niet. Daarvoor moeten we je eerst leren kennen en mag jij ons laten zien wat je allemaal kunt. We trekken daar een heel schooljaar voor uit en de mentoren en docenten houden jou nauwlettend in de gaten.  Net als op de basisschool word je in de laatste periode weer ‘beoordeeld’: ga je naar de tweede klas van de havo of naar de tweede van het vwo (atheneum of gymnasium)? Mooi he, dat je bij ons mag laten zien wat je écht waard bent? 

Vwoplus-brugklas

In deze klas zitten ook leerlingen met een vwo- advies van de basisschool, maar dan wel vwo-hoog. Alle kinderen die in deze brugklas zitten, kunnen goed leren en willen dat ook graag. Ja, je leest het goed: ze willen dat ook graag. Ben jij iemand die niet veel moeite hoeft te doen voor hoge cijfers, het soms wat gemakkelijk vindt en stiekem best wel ingewikkelder werk wil doen, dan hoor je in onze vwoplus-klas thuis. In deze klas krijg je ‘meer’ dan in havo/vwo en daarom noemen we het ook ‘plus’. Zo krijg je naast Engels+ en wetenschapslessen bij alle vakken de kans je hersenen te laten kraken. Wil je dieper op de stof ingaan en je ontwikkelen als wetenschapper, dan is vwoplus jouw brugklas!

Is het moeilijk in de brugklas? 

Een vraag die elke bijna-brugklasser stelt, is of het moeilijk is ‘op de middelbare’. Daar kunnen we duidelijk in zijn: ja, het is veel moeilijker dan op de basisschool. Je krijgt veel meer vakken en leraren en je moet dingen leren die je nog nooit gehad hebt en die je misschien ook niet zo snel uit jezelf zou leren. Maar je leert er wel erg veel. Aan het eind van het brugklasjaar kun je in het Engels en Frans contact leggen met vakantievriendjes en kun je over heel veel onderwerpen meepraten. Dat is niet mis he? Om ervoor te zorgen dat je goed kunt leren en mooie cijfers haalt, krijg je voor alle vakken een studiewijzer en een overzicht van alle  toetsen in een periode. Zo kunnen je ouders meekijken en zien wanneer ze jou met rust moeten laten en wanneer ze jou klusjes kunnen laten doen.
En hoe zit het dan met de vrije tijd? Ook dat zit wel goed. Je bent  drie dagen om 15.10 uur klaar, één dag om 12.55 uur en op dinsdagmiddag om 14.20 uur. Als je goed oplet tijdens de lessen en elke dag huiswerk maakt, zul je merken dat je veel tijd overhoudt om leuke dingen te doen. Mocht het zo zijn dat je veel moeite hebt met lezen of spellen, dan kan het zijn dat je op je vrije middag een uur later klaar bent omdat je dan hulp krijgt.
Heb je nog vragen? Mail mevrouw Maas, de brugklascoördinator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en je hebt binnen één dag antwoord.