Bella Italia
Eeuwenlang beschouwde men de opvoeding en studie van jongeren pas als voltooid, wanneer die een reis naar Italië hadden ondernomen. Deze reis, die bekend stond als de ‘Grand Tour’, duurde soms wel tot een jaar. Men bestudeerde de resten van de klassieke oudheid en de wedergeboorte ervan: de Renaissance.
Voor dat laatste kan men het beste de stad Florence bezoeken. Daar brak na de donkere middeleeuwen als het ware voor het eerst weer het zonlicht door. Het menselijke leven kwam zogezegd centraal te staan, de mens werd aangespoord kritisch te denken en in navolging van de klassieke oudheid was het plezier in het leven niet langer iets verdachts; ‘Carpe Diem’, oftewel: pluk de dag!
De invloed die deze ontwikkelingen had op de literatuur, de architectuur en de beeldende kunst laat zich nauwelijks overschatten. De schoonheid die in de Renaissancekunsten werd bereikt, bleef volgens velen ongeëvenaard.
We doen tijdens onze tocht onder andere Florence, Pisa, Siena en San Gimignano aan. De reis duurt slechts zes dagen, zij mag desondanks met recht een ‘Grand Tour’ worden genoemd.