Norbertus kiest het ruime sop

Zeilschool Allemansend te Elahuizen: en zeilschool de Ulepanne te Balk: Vierdaags zeilkamp. Vier dagen het water op met zijn vieren in een zeilboot met een ervaren instructeur. Dagindeling: boten optuigen en vertrekken, boten aftuigen en schoonmaken, avondprogramma met vossenjacht, spelletjes met veel koud water, bonte avond waarbij alle leerlingen en instructeurs een sketch opvoeren, een liedje zingen, playbacken enz. De leerlingen leren dus de boot optuigen, zeilen hijsen, het grootzeil en de fok bedienen, overstag gaan, aanmeren, en dat een touw een lijn is.
Dit jaar 2 zeilschepen: de “Elizabeth” en de “Gaia”, beide 35 meter (zonder scheepshond) , respectievelijk 28 en 26 leerlingen en 2 docenten per boot. We gaan 4 dagen rondzwerven op het IJsselmeer. Je vaart lange koersen op zo’n schip, dus als de zeilen goed staan, is het genieten aan dek in de wind. Aan boord is vrijwel alles te vinden: luxe hutten voor 2 tot 4 personen, douches en een gezellige zitruimte met bar. Ook hier is een bonte avond. Als leerlingen instrumenten meenemen kan er 's avonds aan dek worden gezongen en gemusiceerd. Ook hier worden er allerlei zeemansbegrippen geleerd. Wat is een kluiverboom? Wat is een talie?


Allemansend

Een allemansend is volgens de zeilschool een soort knoop. Dat zal ook wel, maar een allemansend was in vroeger tijden een lijn die langszij in het water hing waarmee de anus gereinigd werd na het overboord downloaden van al dan niet vaste uitwerpselen. Voor alle bemanningsleden!